Köp promenadband på nätet

Köpguide Promenadband & Löpband

Att välja ut det band som är det bästa för dig är inte helt lätt, då det finns en uppsjö med märken och alla ser väldigt lika ut för gemene man.


Följ tipsen nedan så ökar chansen till ett lyckat val!

Låt oss börja med motorn (om du är intresserad av ett band med motor). Det första du bör ta reda på är vilka hastigheter motorn klarar. Tekniskt sätt kan man tycka att en alltför stark motor är slöseri med pengar, men det kan vara bra att tänka på att en större motor vanligtvis håller längre eftersom dessa inte körs på lika höga varvtal som mindre motorer gör. En starkare motor gör ofta också att du kan springa eller gå på på bandet utan att det glider.

Nästa sak att titta på är storleken på rullarna. Ju större rullar, desto längre tenderar ditt band att hålla och större rullar ger dessutom ofta en bättre gång-/löpkänsla.

En annan viktig sak att tänka på är garantin. Ju längre garanti en produkt har, ju mer ökar tilltron till produkten i fråga. En lång garantitid gör att du kan träna på hårt utan att behöva oroa dig för kostsamma reparationer.

Vad tänka på sen? Jo, maskinens vikt och stabilitet. Det finns nästan inget värre än att få tag på ett gåband/löpband som ”vinglar” fram och tillbaka när du springer/går på det, eller ännu värre gnisslar. Det är ofta så att ju tyngre maskinen är desto stabilare tenderar den att vara. En tyngre maskin håller i de flesta fall även längre. Om du är van att använda ett löpband eller promenadband på ditt lokala gym och sedan provar på en billigare hemmaprodukt, kommer du nog direkt att märka skillnaden. Här kan man dock behöva kompromissa en del angående vikt och stabilitet, särskilt om det är så att du behöver kunna flytta på ditt band mellan träningstillfällena. Det kan här vara bra och kolla upp om det finns transporthjul för att underlätta eventuella flyttar.

Slitbanan och rullarna är där de flesta problemen för löpband/gåband uppkommer. Orsaken är friktionen mellan slitbanan och rullar vid användningen av bandet. Här kan man kolla med leverantören vad man behöver tänka på gällande drifttid och eventuella reparationsåtgärder.

När det gäller program, så visst är det häftigt med ett löpband med 15-20 olika program, men handen på hjärtat hur många tror du använder sig av alla dessa olika program? För de allra flesta räcker det nog med 3-4 olika träningsprogram.

Hastighet och lutning är saker man bör tänka på. De flesta löpband kan gå upp till ca 15 km/t och kan justeras mellan 0-10 graders lutning. För den genomsnittlige motionären är det nog klokt att inte låta hastighet eller lutning vara en avgörande faktor i valet mellan ett billigare och ett lite dyrare band. Är du ute efter att riktigt hårdträna, kan prestanda gällande hastighet och lutning vara det som gör skillnaden i ditt val.

Slutligen är det viktigt att kontrollera stötdämpningen. Bra stötdämpning är viktigt så att du inte får ont i knän, rygg och andra leder. Stötdämpningen påverkas av hur mycket man väger. En tung person behöver ett stummare band för att det ska kännas lagom, medan en lätt person behöver ett mjukare band.Utöver dessa tips ovan kan du få i stort sett ”vilka tillbehör du vill” till ditt löpband/gåband. Det är bara din fantasi och ekonomi som sätter gränserna. Det kan handla om fläktar, dryckeshållare, tidningshållare, tv m m. Det bästa av allt är nog att det faktiskt finns väldigt bra maskiner i nästan alla prisklasser.

Lycka till med köpet av ditt nya träningsband!